‘Als je eerlijk invulde wat er in werkelijkheid gebeurde, werd de rooster niet goedgekeurd’

[Deze tekst werd op 16/05/2012 door Pieter Witvliet onder de schuilnaam Joost Alfrik gepubliceerd op Steinerscholen.com]

‘Vóór de wet op het basisonderwijs in Nederland (1985) was de kleuterschool een aparte school.
Voor de kleuters moest een eigen lesrooster worden ingediend bij de inspectie. Het dagonderdeel “vrij spel” nam, volgens de verplichte urenindeling, te veel tijd in beslag. Je kon praten wat je wilde, maar als je eerlijk invulde wat er in werkelijkheid gebeurde, werd de rooster niet goedgekeurd. 
Dat werd deze wel, als je “vrij spel” splitste in een onderdeel gymnastiek. Gymnastiek echter, kwam, als vak, zoals bedoeld in de wet, niet in de vrijeschoolkleuterklassen voor.
Dus: er móest gymnastiek op de rooster staan. Dan kon het gevoel opkomen, zoals bij de schilder Terpen Tijn, in de verhalen over Ollie B.Bommel: “M’n zolen” . “Als jullie dat zo willen, hier dan.”

Met dit “jullie” bedoel ik hier nadrukkelijk de wetgever(s), wie dat dan ook mocht(en) zijn; niet de toenmalige inspectrice die haar bewondering voor het pedagogisch-didactische werk in onze school niet onder stoelen of banken stak.(De tip van de gymnastiek was van haar…..)’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s