100 jaar onderwijs in antroposofie: vrijeschool

Binnenkort is er ‘100 jaar vrijeschool’.

De vrijeschool bestaat uit volkomen onjuiste opvattingen die circuleren onder mensen die iets van of over de vrijeschool denken en menen te weten.

De vrijeschool propageert dat het ‘vrije’ niet slaat op ‘dat de kinderen mogen doen en laten waar ze zin in hebben’.

Waar slaat het ‘vrije’ dan wèl op?  Dat is vanwege de antroposofische geheimhouding noch voor burgers, noch voor de overheid duidelijk geworden.

Een kleine halve eeuw geleden deed de vrijeschoolbeweging – wat dat ook moge zijn – nog meer pogingen voor nog meer vrijheid van onderwijs, men liet Steiners woorden waar ze het beste tot hun recht komen – op de boekenplank bij een stel hippies.

Maar antroposofisch onderwijs is dus ‘onderwijs in antroposofie’.

Antroposofen spreken niet vaak over ‘antroposofische school‘, ‘antroposofisch onderwijs‘ en ‘antroposofische leraar’, met geen ander doel de vrijeschool als niet-sektarisch voor te stellen, op te schroeven tot onderwijs dat zogezegd niet met een sekte – de antroposofie – van doen heeft. Kijk even naar de integriteit van wie deze termen niet wil gebruiken.

Veel scholen geven op een juiste manier aan wat de antroposofie voor de vrijeschool betekent: het uitgangspunt, het vertrekpunt, de blikrichting om onderwijs te geven dat doet alsof het ‘hand, hart en hoofd voedt’.

Maar daarmee zijn de onduidelijkheden niet opgelost, wat de antroposofische school ten goede komt. Want wat is dat ‘antroposofische’ vertrekpunt?

Omdat antroposofen niet alleen liegen dat het gedrukt staat, maar daarbij ook nog eens wollig praten, is en zal dat nooit met een paar woorden uit te leggen zijn: het gaat immers om de mens, om menskundige inzichten en opvattingen en die zijn per definitie – de mens is een zeer gecompliceerd wezen – niet een, twee, drie uit te leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s