We noemen een plant geen hogere steensoort

Deze ‘filosofische’ reactie werd door Pieter HA Witvliet op 11/09/2010 gegeven op evolutie.blog.com

De wereld, onze omgeving, is een gegeven: er zijn gesteenten, planten, dieren en mensen. De gesteenten, het stoffelijke, de materie, leeft niet. Planten daarentegen leven. Ze hebben de stoffelijkheid, de materie in zich, op basis waarvan zij leven. Zij kunnen niet zonder de materie.
Wij noemen echter een plant geen hogere steensoort.
In het algemeen kunnen we stellen dat een plant reageert op zijn omgeving: bloemen gaan open bij zonlicht; planten bewegen zich naar het licht. Van een innerlijk leven , gevoelens, is geen sprake.
Die treffen we als nieuw fenomeen in het volgende rijk aan: bij de dieren; hier hebben we in de ons gegeven wereld voor het eerst met be-leven te maken. Ook zij kunnen er alleen zijn op basis van de stof; zij kunnen niet zonder leven; en hebben hun eigenleven. Dat geïntensiveerde leven in de vorm van be-leven maakt echter niet dat we de dieren hogere planten noemen.
Een blik op het mensenrijk leert dat wij ook niet zonder de materie kunnen; op basis van de stoffelijkheid kunnen wij zijn: zijn we daarmee een hoger mineraal? We dragen, als het plantenrijk, het leven in ons. Zijn we daarmee een hogere plant? En we hebben met het dierenrijk het be-leven gemeen; gevoel en bewustzijn.
Het lijkt erop alsof voor het ontstaan van elk volgend rijk een soort inslag-die van bijna zuivere tegenstelling met het bestaande, in het bestaande rijk plaatsvindt: in de mineralen (dood) manifesteert zich leven: plantenrijk; in het uiterlijk plantenleven manifesteert zich innerlijk leven: dierenrijk; in het innerlijk groepsbewustzijnsleven manifesteert zich het individuele leven: zelfbewustzijn; het Ik.
In het “het dier doet wat het moet” de inslag van het individuele: de mogelijkheid het anders te doen: de vrij wil.
Gelet op deze “inslag” is het niet logisch te spreken over de mens als hoger dier; of als diersoort.’

Pieter HA Witvliet

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s